

Δεύτερη Γνώμη
Η αναζήτηση μιας δεύτερης γνώμης είναι βασικό δικαίωμα του ασθενή και είναι πάρα πολύ συνηθισμένο, μια και πολλές φορές υπάρχουν πολλές επιλογές και περισσότερες από μια σωστές λύσεις.
Η επικοινωνία για δεύτερη γνώμη συνήθως γίνεται όταν έχει προταθεί στον ασθενή κάποια επέμβαση και ο ασθενής χρειάζεται μια επιβεβαίωση. Επίσης, ένας ασθενής θα μπορούσε να ζητήσει δεύτερη γνώμη για να επιβεβαιώσει την διάγνωση που του έγινε ή για συζητήσει και με έναν άλλο γιατρό τις θεραπευτικές επιλογές ή εναλλακτικές μεθόδους που έχει για το πρόβλημα του.
Για παράδειγμα:
- Σε ένα ασθενή που του έχει προταθεί η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by pass) είναι πιθανό να μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγγειοπλαστικές (PCI) ή σε ένα ασθενή που του έχει προταθεί ανοικτή αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, να αντιμετωπιστεί με διαδερμική αντικατάσταση (TAVI).
- Ασθενείς με χρόνιες ολικές αποφράξεις (στεφανιαίες αρτηρίες που είναι 100% αποφραγμένες για πάνω από 3 μήνες), οι οποιές μέχρι πρόσφατα αντιμετωπίζονταν μόνο χειρουργικά, και αν όχι, τότε για συμπτωματική βελτίωση χορηγούνταν μόνο φαρμακευτική αγωγή, ενώ υπάρχουν πλέον και αλλες σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης.
Η δεύτερη γνώμη είναι συμβουλευτική, με μοναδικό γνώμονα την επιστημονική ορθότητα για την καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενούς. Είναι εντελώς εξατομικευμένη πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ασθενούς. Ο καρδιολόγος είναι απαραίτητο να δει όλες τις εξετάσεις που έχουν ήδη γίνει και να έχει πλήρες ιστορικό της πορείας του ασθενούς για να είναι σε θέση να τον βοηθήσει.