

Σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη αρρυθμία που παρατηρείται στο γενικό πληθυσμό. Όταν έχει κάποιος κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να αισθάνεται συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, δυσφορία, πόνο στο στήθος και λιποθυμία. Το κυριότερο όμως και ουσιαστικό πρόβλημα της χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής είναι οι επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν, όπως:
- Η διάταση του αριστερού κόλπου της καρδιάς που οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.
- Η μείωση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς.
- Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου πενταπλασιάζεται και η βαρύτητά του είναι μεγαλύτερη.

Αντιμετώπιση
Αντιμετωπίζουμε την κολπική μαρμαρυγή είτε φαρμακευτικά, είτε επεμβατικά, καταλύοντας την αρρυθμία με διάφορες μεθόδους.
Ο κίνδυνος του εγκεφαλικού αντιμετωπίζεται από τον καρδιολόγο με τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων που μειώνουν την πήξη του αίματος. Υπάρχει όμως μία μεγάλη πληθυσμιακά ομάδα ασθενών οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτικά είτε λόγω προγενέστερης εγκεφαλικής αιμορραγίας ή άλλων αιμορραγιών, είτε λόγω αγγειοδυσπλασιών και άλλων παθήσεων που έχουν αιμορραγική τάση.
Γι΄ αυτή την κατηγορία των ασθενών, υπάρχει η εναλλακτική λύση της σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου, που αντιμετωπίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των θρόμβων, προκειμένου να αποφύγουν ένα επικίνδυνο για τη ζωή και την ακεραιότητά τους εγκεφαλικό επεισόδιο.


Σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου
Η σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου γίνεται διαδερμικά με ειδικές συσκευές που υπάρχουν διαθέσιμες. Η επέμβαση πραγματοποιείται από εξειδικευμένους Επεμβατικούς Καρδιολόγους, με εμπειρία στις δομικές καρδιοπάθειες, με κίνδυνο επιπλοκών κάτω του 1%. Χρησιμοποιούνται συσκευές που μοιάζουν με μικρές "ομπρέλες" και σύμφωνα με τελευταίες μελέτες (PROTECT ΑF), σε βάθος χρόνου η προστασία των συσκευών αυτών είναι ισοδύναμη με τα αντιπηκτικά και ο ασθενής έχει μικρότερη πιθανότητα αιμορραγιών.
Κατά την επέμβαση, εισάγεται η συσκευή από τη μηριαία φλέβα, προωθείται στο δεξιό κόλπο, όπου, με διάτρηση του μεσοκολπικού διαφράγματος, τοποθετείται στο ωτίο του αριστερού κόλπου.
Η επέμβαση γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με την ταυτόχρονη χρήση ακτινοσκόπησης και διοισοφάγειας ηχωκαρδιογραφίας.
Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μία ώρα. Γίνεται υπό γενική αναισθησία και απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα και επιστρέφει στην κανονική του δραστηριότητα.