
Αγγειοπλαστική

Αγγειοπλαστική των Στεφανιαίων Αρτηριών
Η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών είναι μια μη χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στη διάνοιξη (διεύρυνση) των στενωμένων ή αποφραγμένων στεφανιαίων αρτηριών. Γίνεται με την ίδια τεχνική όπως και η στεφανιογραφία. Η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να γίνει με απλή διάνοιξη της στεφανιαίας αρτηρίας που εμφανίζει στένωση με μπαλόνι ή και να συνοδευθεί από τοποθέτηση ενδοστεφανιαίας μεταλλικής πρόθεσης (stent).

Αγγειοπλαστική με μπαλόνι
Στην επέμβαση αυτή χρησιμοποιείται ένας μικρός καθετήρας που έχει στο άκρο του ένα μπαλόνι για να ανοίξει την αποφραγμένη στεφανιαία αρτηρία. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα και οι ασθενείς εξέρχονται του Νοσοκομείου την επόμενη ημέρα. Το πρώτο μέρος της αγγειοπλαστικής με μπαλόνι είναι όμοιο με αυτό του καρδιακού καθετηριασμού (προετοιμασία, εισαγωγή καθετήρων και έγχυση της σκιαγραφικής ουσίας). Στη συνέχεια με τη βοήθεια των ακτίνων Χ, ο ιατρός προωθεί ένα μικρό μεταλλικό σύρμα διαμέσου της στενωμένης στεφανιαίας αρτηρίας. Ένας καθετήρας με μπαλόνι προωθείται με τη βοήθεια του σύρματος και τοποθετείται στο σημείο της στένωσης. Το μπαλόνι διατείνεται (φουσκώνει) συμπιέζοντας την αθηρωματική πλάκα στο τοίχωμα της αρτηρίας. Το μπαλόνι παραμένει φουσκωμένο για αρκετά δευτερόλεπτα πριν να ξεφουσκώσει. Με τη βοήθεια των ακτίνων Χ, ο ιατρός ελέγχει το αποτέλεσμα της διαστολής. Αν ο αυλός της στεφανιαίας αρτηρίας στο σημείο της στένωσης έχει ανοίξει ικανοποιητικά και εξασφαλίζεται ομαλή ροή του αίματος προς την καρδιά, το μπαλόνι αποσύρεταικαι η επέμβαση έχει ολοκληρωθεί.

Αγγειοπλαστική με τοποθέτηση μεταλλικής πρόθεσης (stent)
Η μεταλλική πρόθεση είναι ένας μικρός μεταλλικός σωληνίσκος με διάκενα που τοποθετείται στο σημείο της στένωσης της στεφανιαίας αρτηρίας, μετά από προηγούμενη διάνοιξη με μπαλόνι, για να κρατήσει την αρτηρία ανοικτή. Η μεταλλική πρόθεση είναι τοποθετημένη σε ένα καθετήρα μπαλόνι και με τη βοήθεια των ακτίνων Χ τοποθετείται στο σημείο της στένωσης της στεφαναίας αρτηρίας. Το μπαλόνι διατείνεται και οδηγεί στην διάνοιξη της μεταλλικής πρόθεσης που έρχεται σε επαφή με το τοίχωμα της αρτηρίας. Μία ή περισσότερες μεταλλικές προθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με το μήκος της στένωσης. Γίνεται έλεγχος με τη βοήθεια των ακτίνων Χ για να εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα της διάνοιξης και της τοποθέτησης της μεταλλικής πρόθεσης. Το μπαλόνι μπορεί να ξαναδιαταθεί αρκετές φορές μέχρις ότου εξασφαλίσουμε ότι η μεταλλική πρόθεση έχει σωστά τοποθετηθεί και διαταθεί στο σημείο της στένωσης. Μετά την επίτευξη ικανοποιητικού αποτελέσματος, το μπαλόνι ξεφουσκώνει και εξέρχεται κατά μήκος του σύρματος από το σημείο της στένωσης. Η μεταλλική πρόθεση παραμένει στο σημείο της στένωσης κρατώντας ανοικτή την αρτηρία.
Μετά την επέμβαση γίνεται σύγκλειση του σημείου εισόδου του καθετήρα σε μεγάλη αρτηρία (μηριαία) με τη βοήθεια διαφόρων ουσιών (κολλαγόνο) ή ραμμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ο μικρός σωληνίσκος (καθετήρας) να παραμείνει μέσα στην αρτηρία της βουβωνικής περιοχής και να αφαιρεθεί λίγες ώρες αργότερα όταν η κατάσταση αιμόστασης του οργανισμού το επιτρέψει, ασκώντας στο σημείο αυτό πίεση με τα χέρια. Για τη σύγκλειση του σημείου παρακέντησης της κερκιδικής αρτηρίας εφαρμόζεται εξωτερική πίεση με ειδικό βραχιολάκι, το οποίο σταδιακά χαλαρώνεται και μετά λίγες ώρες αποσύρεται.


Αγγειοπλαστική των περιφερικών αγγείων
Η αγγειοπλαστική των περιφερικών αγγείων αναφέρεται στη χρήση ενός μπαλονιού για να ανοίξει ένα αιμοφόρο αγγείο σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος εκτός των στεφανιαίων αρτηριών. Συνηθέστερα γίνεται για τη θεραπεία αθηρωματικών στενώσεων των αγγείων της κοιλιάς, των ποδιών και των νεφρικών αρτηριών που προκαλούνται από την περιφερική αρτηριακή νόσο.

Αγγειοπλαστική των καρωτίδων
Η στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγγειοπλαστική με στεντ για ασθενείς που θα μπορούσαν σε αντίθετη περίπτωση να υποβληθούν σε καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή (CEA). Παρόλο που η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή προτιμάται έναντι της αγγειοπλαστικής με στεντ, η επιλογή αυτή αντενδείκνυται σε επιλεγμένους ασθενείς που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ιατρικές συννοσηρότητες (στεφανιαία καρδιακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και ανατομικά χαρακτηριστικά (ετερόπλευρη απόφραξη έσω καρωτίδας, ακτινοθεραπεία στον αυχένα, προηγούμενη χειρουργική επέμβαση της καρωτίδας, ενδοθωρακική ή ενδοκράνια νόσος καρωτίδων) που θα καθιστούσαν τη χειρουργική επέμβαση δύσκολη και επικίνδυνη.
Γιατί προτιμάται συνήθως η αγγειοπλαστική με stent;
Η αγγειοπλαστική με stent προτιμάται για:
- Την αποτροπή επαναστένωσης της αρτηρίας.
- Την αποτροπή αποκόλλησης μικρών κομματιών αθηρωματικής πλάκας.
- Το σφράγισμα τυχόν ανοιγμάτων στα τοιχώματα της αρτηρίας.
Παρουσιάζει επιπλοκές η αγγειοπλαστική;
Οι επιπλοκές της αγγειοπλαστικής είναι σπάνιες. Σε ένα ποσοστό μικρότερο από 1%, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική μπορεί να χρειασθούν επείγουσα επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, ενώ η θνητότητα από την επέμβαση σε εξειδικευμένα κέντρα είναι μικρότερη από 0,5%. Σε ένα επίσης πολύ μικρό ποσοστό (1-2%), μπορεί να εμφανισθεί απόφραξη από θρόμβο της στεφανιαίας αρτηρίας στο σημείο τοποθέτησης της ενδοστεφανιαίας πρόθεσης (stent) τις επόμενες ώρες μετά την επέμβαση ή και τις επόμενες ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Η απόφραξη αυτή συνήθως επαναδιανοίγεται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και σπάνια απαιτεί χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης. Ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου μετά την αγγειοπλαστική είναι 2-5%, αποτέλεσμα της απόφραξης ενός πλευρικού κλάδου που συμβαίνει μετά την τοποθέτηση της ενδοστεφανιαίας πρόθεσης, την εμβολή υλικού από τη στένωση στην περιφέρεια του αγγείου, ή την θρόμβωση της ενδοστεφανιαίας πρόθεσης.