αγγειοπλαστικη ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
Image

Μεσοκολπική Επικοινωνία – Ανοικτό ωοειδές τρήμα - Σύγκλειση με ειδική συσκευή χωρίς εγχείρηση

Η Μεσοκολπική Επικοινωνία αποτελεί την πιο συχνή συγγενή καρδιακή ανωμαλία.

Η Μεσοκολπική Επικοινωνία αποτελεί ουσιαστικά μια μικρή επικοινωνία μεταξύ του δεξιού και του αριστερού κόλπου της καρδιάς που προοδευτικά μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση των δεξιών κοιλοτήτων και καρδιακή ανεπάρκεια.

Το «ανοιχτό ωοειδές τρήμα», γνωστό και σαν PFO (Patent Foramen Ovale) είναι στην ουσία μία πολύ μικρή Μεσοκολπική Επικοινωνία, δηλαδή μια μικρή τρύπα ανάμεσα στον αριστερό και δεξιό κόλπο. Όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι στην εμβρυϊκή ζωή έχουν ένα «ανοιχτό ωοειδές τρήμα», δηλαδή μία Μεσοκολπική Επικοινωνία, η οποία είναι απαραίτητη για την εμβρυϊκή κυκλοφορία και την επιβίωση του εμβρύου. Μετά τη γέννηση, χάρις στον τρόπο της ανατομικής κατασκευής του ωοειδούς τρήματος και στην αλλαγή των πιέσεων στους κόλπους της καρδιάς, η Μεσοκολπική αυτή Επικοινωνία κανονικά κλείνει αυτομάτως. Σε πάρα πολλά άτομα όμως, τουλάχιστον στο 20-25% του πληθυσμού, η Μεσοκολπική Επικοινωνία δεν κλείνει εντελώς, αλλά παραμένει ένα μικρό άνοιγμα. Αυτό το ανοιχτό ωοειδές τρήμα είναι τόσο μικρό, ώστε η ποσότητα αίματος που περνά μέσα απ’ αυτό είναι ελάχιστη και δεν δημιουργεί καμία επιβάρυνση της κυκλοφορίας και της καρδιάς, είναι δηλαδή αιμοδυναμικά κάτι ασήμαντο.

Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες το ωοειδές τρήμα μπορεί να ευθύνεται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, και τότε συζητείται η σύγκλεισή του. Στις περιπτώσεις αυτές έχουν παρουσιαστεί ένα η περισσότερα σοβαρά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, συνήθως μάλιστα σε νεαρούς ενήλικες η σε παιδιά, πού δεν έχουν κανένα άλλο λόγο να πάθουν εγκεφαλικό (όπως αρτηριοσκλήρωση στις αρτηρίες που αρδεύουν τον εγκέφαλο, δηλαδή στις καρωτίδες, ή σοβαρές αρρυθμίες, ή ενδοκαρδίτιδα, ή σύνδρομα υπερπηκτικότητας). Τα εμβολικά εγκεφαλικά επεισόδια σήμερα διακρίνονται σε αυτά τα οποία είναι παροδικά και σε αυτά που αφήνουν μόνιμες βλάβες. Σχετικά συχνά οι ασθενείς αυτοί παραπονιούνται για συχνές κεφαλαλγίες-ημικρανίες.

Ως επί το πλείστον οι ασθενείς αυτοί θεραπεύονται με αντιπηκτικά φάρμακα. Η χειρουργική αντιμετώπιση του ωοειδούς τρήματος πραγματοποιείται μόνον σε εξαιρέσεις, ενώ η επεμβατική τους σύγκλειση λαμβάνει όλο και συχνότερα χώρα.

Image

Σύγκλειση του PFO, διαδερμικά μέσω καθετήρα (είσοδος από φλέβα) με τοποθέτηση ειδικής συσκευής σύγκλεισης

Η διαδερμική σύγκλειση μεσοκολπικών επικοινωνιών και ανοικτού ωοειδούς τρήματος γίνεται κατά κανόνα με γενική αναισθησία, μπορεί όμως να γίνει και με τοπική αναισθησία. Αρχικά γίνεται παρακέντηση της μηριαίας φλέβας. Ο καθετήρας μετακινείται μέσω του φλεβικού συστήματος στην καρδιά και συγκεκριμένα στη θέση του ελλείμματος του καρδιακού τοιχώματος. Γίνεται διέλευση του καθετήρα διαμέσου του ελλείμματος. Ταυτόχρονα υπάρχει παρακολούθηση με 2D και 3D διοισοφάγειο υπερηχογράφημα ή ενδοκαρδιακό υπερηχογράφημα. Για το τελευταίο χρειάζεται παρακέντηση και της άλλης μηριαίας φλέβας.

Όταν ο καθετήρας φτάσει στη σωστή θέση, απελευθερώνεται το ένα πέταλο της συσκευής, το οποίο εφάπτεται στην αριστερή πλευρά του μεσοκολπικού διαφράγματος και κατόπιν απελευθερώνεται το δεύτερο πέταλο στη δεξιά πλευρά του μεσοκολπικού διαφράγματος. Μετά την επιβεβαίωση της πλήρους σύγκλεισης και της καλής θέσης της συσκευής ακτινολογικά και με διοισοφάγειο/ενδοκαρδιακό υπερηχογράφημα γίνεται η τελική απελευθέρωση.

Η διάρκεια της επέμβασης διαρκεί 1-2 ώρες και απαιτεί νοσηλεία μιας ημέρας, ενώ έχει ελάχιστο ποσοστό επιπλοκών, όχι μεγαλύτερο του 1% των περιπτώσεων.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό για να κλείσετε το ραντεβού σας!

Ο γιατρός θα χαρεί να αξιολογήσει την περίπτωσή σας και να σας προτείνει την βέλτιστη θεραπεία!