Ύπνος & ηλικία καρδιάς: ποια είναι η συνιστώμενη διάρκεια
Είναι η καρδιά σου μεγαλύτερη απ' ότι νομίζεις?
Και αν ναι, τι μπορείτε να κάνετε για να το διατηρήσετε νέο και να αποφύγετε τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο?
Η "εποχή της καρδιάς" είναι μια έννοια που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να περιγράψουν τη βιολογική βλάβη που συμβαίνει στην καρδιά και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών.
Παράγοντες που προάγουν τη βιολογική γήρανση της καρδιάς περιλαμβάνουν την υπέρταση, το υπερβολικό σωματικό βάρος και μια ανθυγιεινή διατροφή.
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου (AASM), ο ύπνος φαίνεται επίσης να παίζει βασικό ρόλο στον ρυθμό γήρανσης της καρδιάς.
Οι 7 ώρες ύπνου "ελιξίριο της νιότης" για την καρδιά
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 12.775 ενήλικες ηλικίας 30-74 ετών. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να υποδείξουν πόσες ώρες κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο ανά νύχτα (5 ή λιγότερες, 6, 7, 8, 9 ή περισσότερες) και η ηλικία της καρδιάς τους υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας έναν ειδικό αλγόριθμο.
Με βάση τα δεδομένα που συνέλεξαν και ανέλυσαν οι ερευνητές, υπολόγισαν πόσοι από τους συμμετέχοντες είχαν μεγαλύτερη καρδιά ή κινδύνευαν από πρόωρη γήρανση της καρδιάς με βάση τη διάρκεια του ύπνου τους.
Ο "μαγικός" αριθμός φάνηκε να είναι 7, αφού εκείνοι οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 7 ώρες την ημέρα ήταν εκείνοι που είχαν τις "νεότερες" καρδιές ή κινδύνευαν λιγότερο από καρδιαγγειακές επιπλοκές λόγω πρόωρης γήρανσης της καρδιάς τους.
Τόσο η μικρότερη όσο και η μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου, σημειώνουν οι ερευνητές, συσχετίστηκε με περισσότερες πιθανότητες πρόωρης γήρανσης της καρδιάς και, κατ' επέκταση, με διάφορα καρδιακά προβλήματα. Όσοι κοιμόντουσαν πολύ λίγες ώρες σε ένα 24ωρο φάνηκε να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, φυσικά, σε σύγκριση με όσους απολάμβαναν περισσότερες από 7 ώρες ύπνου την ημέρα.
"Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καθώς δείχνουν πώς ο ύπνος μπορεί να συμπεριληφθεί ως παράμετρος στον υπολογισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου", λέει η Julia Darmer, μέλος της ερευνητικής και συντακτικής ομάδας που πραγματοποίησε τη μελέτη.
Η περίληψη της μελέτης δημοσιεύεται διαδικτυακά στο περιοδικό Sleep και τα ευρήματα παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην 32η Ετήσια Συνάντηση των Εταιρειών για τη Μελέτη του Ύπνου (SLEEP 2018) στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.