

Στεφανιογραφία
Η διάγνωση και ο τρόπος αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου απαιτούν την ακριβή απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών. Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι στεφανιαίες αρτηρίες έχουν στενώσεις ή αποφράξεις, η ακριβέστερη απεικόνιση των αρτηριών και των κλάδων τους γίνεται με την Στεφανιογραφία. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική ακτινοσκιερής απεικόνισης των στεφανιαίων αρτηριών μετά από έγχυση ακτινοσκιερού μέσου, μέσω ειδικών καθετήρων.
Η Στεφανιογραφία πραγματοποιείται μετά από τοπική αναισθησία και παρακέντηση μίας αρτηρίας που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, στη συνέχεια εισάγεται ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας (καρδιακός καθετήρας) στην αρτηρία και προωθείται μέχρι την καρδιά. Μέσω του καρδιακού καθετήρα γίνεται έγχυση σκιαγραφικής ουσίας ενώ ταυτόχρονα η πορεία των αρτηριών της καρδιάς καταγράφεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες και έτσι αποκαλύπτονται οι τυχόν βλάβες τους. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο καρδιακός ρυθμός και οι ζωτικές παράμετροι του ασθενούς παρακολουθούνται διαρκώς.
Οι αρτηρίες που χρησιμοποιούνται για την παρακέντηση και εισαγωγή των καρδιακών καθετήρων είναι η μηριαία αρτηρία στη βουβωνική χώρα (δηλ. το άνω μέρος του μηρού), στη βραχιόνιο αρτηρία, η οποία βρίσκεται στην καμπτική επιφάνεια του αγκώνα και η κερκιδική αρτηρία που ευρίσκεται στο χέρι (καρπό). Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν κυρίως η μηριαία αρτηρία, ενώ πλέον, χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό η κερκιδική αρτηρία (κερκιδική προσπέλαση). Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της κερκιδικής προσπέλασης είναι η ελαχιστοποίηση των αιμορραγικών επιπλοκών καθώς και η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.
Για την απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων πρέπει να εισαχθεί ένας καθετήρας του οποίου το άκρο θα φτάσει στις στεφανιαίες αρτηρίες, ενώ το άλλο άκρο το χειρίζεται ο επεμβατικός καρδιολόγος. Για την εισαγωγή του καθετήρα γίνεται παρακέντηση μίας περιφερικής αρτηρίας (αρτηρίας απομακρυσμένης από την καρδιά). Ακολούθως εισάγεται ο καθετήρας και προωθείται έως τα στόμια των στεφανιαίων αρτηριών. Σε αυτή τη θέση, γίνεται χορήγηση του σκιαγραφικού, το οποίο, λόγω των ιδιοτήτων του, παρέχει απεικόνιση του αυλού των αγγείων και όχι της καρδιάς ή των υπόλοιπων ανατομικών δομών.
Η λήψη των εικόνων γίνεται σε διάφορες προβολές, μετακινώντας το εξεταστικό τραπέζι ή/και το ακτινοσκοπικό μηχάνημα, για τη λήψη των απαραίτητων πληροφοριών, με την απεικόνιση των αρτηριών σε όλο το μήκος τους. Μέσω νεότερων τεχνικών Ενδαγγειακής Απεικόνισης (IVUS, OCT), είναι δυνατή η εισαγωγή ειδικών καθετήρων που παρέχουν δεδομένα για το πάχος, τη σύσταση της αθηρωματικής πλάκας, την παρουσία ρήξης κ.α.
Ακόμα, ο καθετήρας μπορεί να προωθηθεί εντός της αριστερής κοιλίας και να ληφθούν πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και για τη λειτουργία των βαλβίδων.
Μετά το πέρας της εξέτασης η οποία διαρκεί συνήθως 15΄- 30΄ εξάγουμε συμπεράσματα για τη θεραπευτική αγωγή που συνίσταται να ακολουθήσει ο ασθενής (φαρμακευτική, αγγειοπλαστική, χειρουργική). Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο κυμαίνεται από μερικές ώρες μέχρι και μία ημέρα ανάλογα με την κρίση του ιατρού.